joi, 21 octombrie 2010

Unthinkable (2010)



Right and wrong no longer exists.

Un film de actiune, scurt si la obiect dar nu pentru toata lumea. Un fost soldat american ameninta detonarea a 3 bombe nucleare. Filmul incepe cu agitatia corespunzatoare filmelor americane de agest gen, cu agenti FBI, CIA, Pentagon si inca cateva agentii cu acronime pompoase. Pare doar o alta propaganda si etalare a puterii americane, un cliseu in care binele invinge intotdeauna.

Din fericire lucrurile se schimba cam dupa 15 minute si incepi sa te intrebi daca sa te uiti in continuare. Filmul spune lucrurilor pe nume, ce ai face pentru a salva milioane de vieti. Nu e vorba de un erou macho care omoara pe tipul rau pentru a salva lumea. Exista, sa zicem un tip rau, dar ce sa-i faci daca in viata reala binele nu e intotdeauna raspunsul la rau. Cat de mult te poti cobori, cat de mult rau poti provoca pentru a salva pe altii.

Tratand subiectul torturii prizonierilor, filmul nu se rezuma doar la partea teoretica. Exista scene explicite de tortura, crescand in intensitate. Confruntarea nu este intre "tortionarul" Samuel L Jackson si teroristul nuclear ci intre el si Carrie Anne Moss, agent FBI pentru care totul trebuie facut dupa regulament si in limitele decentei umane(si in nici un caz folosind tortura). Care dintre ei va avea cele mai bune rezultate, metodele cui vor duce la gasirea bombelor si salvarea oraselor.

Nu e un film de care sa te bucuri intr-o seara linistita, dar pentru cine crede ca face fata scenelor violente, va fi un film memorabil.

Niciun comentariu: