luni, 7 aprilie 2008

Urci sau cobori?

Daca a fi mort inseamna doar a nu trai atunci multi oameni din jurul nostru ar trebui sa fie inmormantati. Oameni care exista de pe o zi pe alta, ca o nava naufragiata pe marea vietii, fara carma, loviti de circumstante, controlati de situatii.

In viata ori urci ori cobori. Nu exista cale de mijloc. Prea des ne pierdem increderea in viitor si puetrea noastra de a depasi situatia prezenta. Riscul in acest caz este ca in loc sa ne straduim ca sa ne cream viitorul pe care ni-l dorim, ne resemnam sa acceptam orice ni se ofera.

Principala diferenta intre cei care urca si cei care coboara este felul cum gandesc si actioneaza.

Cel care urca are o viziune clara asupra viitorului si un scop bine definit pentru care traieste. Cel care coboara accepta ce i se ofera:"Cu ce folos?Oricum nu pot schimba ceva" si traieste de pe o zi pe alta fara a avea un alt scop decat de a veni un weekend.

Cel care urca spune:"Sunt capabil, voi incerca, pot sa o fac, vreau sa o fac, s-ar putea sa fie greu dar nu e imposibil". Cel care coboara spune: "La varsta mea...., nu ma descurc, nu ma obosesc, trebuie sa o fac dar de fapt nu vreau sa o fac, nu e imposibil dar e destul de greu".

Cei care urca stiu ce vor si se straduiesc sa obtina. Cei care coboara stiu ce nu vor si se plang de aceasta!

Cineva care urca isi stie posibilitatile si resursele si le foloseste la maximum. Cineva care coboara se concentreaza asupra sanselor irosite"ar fi trebuit, daca as fi.." si nu poate vedea sansele care i se ofera acum.

Unul care urca e condus de imaginatie. unul care coboara e controlat de memorie.

"Urcatorul" realiyeaza ca nu poate schimba trecutul, dar poate influenta viitorul. "Coboratorul" se plange de trecut si se resemneaza in fata viitorului.

Cel care urca isi foloseste inteligenta pentru a-si da seama cum poate fi de folos. Cel care coboara isi foloseste inteligenta pentru a se convinge ca nu poate fi de folos.

Scopul vietii este sa o traiesti, sa devii ceea ce esti capabil sa devii, sa urci si sa cresti in mod constant. Viitorul nu este decat un set de posibilitati, este in puterea noastra sa o alegem pe cea care o vrem si sa muncim sa ajungem acolo. Trebuie sa alegi sa urci. Trebuie sa alegi sa iei cat mai mult din viata. deci intrebarea este: Vei urca sau vei cobora?

Niciun comentariu: